Stuurgroep Van Peteghemorgel

 

De kerk - Bachfreunde & Bei Bach zu Hause Stuurgroep Van Peteghem Orgel

 

 
Het oeuvre van Johann Sebastian Bach vormt een rode draad in elk jaarprogramma van de Stuurgroep Van Peteghem Orgel. Hiervoor bestaan verschillende redenen:
 
  • Muziek van deze grootmeester is van de allerhoogste kwaliteit. De vele uiteenlopende mogelijkheden van de kerk, waaronder haar akoestiek en artistieke uitstraling, vormen uitstekende uitgangspunten voor een optimale vertolking.

  • Bachs leven (1685-1750) valt voor een deel samen met de bouwperiode van de Sint-Pieterskerk (1627-1722). Vergelijkingen maken tussen Bachs muziek en barokarchitectuur is perfect mogelijk (planmatige opbouw, grote lijnen, uitgebreide variatiekunst, verfijnde versiering).
Bach Anna Magdalena

 

 
  • In de afgelopen jaren lieten beroepsmusici en een breed publiek blijken dat zij het Pierre Van Peteghem-orgel bijzonder waarderen als Bachinstrument.

  • Uit Bachs orgelkeuringen en ontwerpen voor orgeldisposities blijkt dat hij aandacht had voor elk register en voor ‘volkomen’ combinaties van registers. Hier ligt een parallel met het ideeëngoed van Pierre Van Peteghem.
Ton Koopman Sint-Pieterskerk

 

  • Het verplaatsbare kistorgel (met transpositieklavier) laat toe dat barokensembles, al dan niet in combinatie met zangers, op verschillende plaatsen in de kerk kunnen optreden. Dit was gebruikelijk in de 17de en 18de eeuw. Bach experimenteerde met opstellingen in de ruimte, de Sint-Pieterskerk leent zich voortreffelijk voor dit doel.

  • Mensen reageren altijd enthousiast als Bach wordt geprogrammeerd.
interieur Sint-Pieters

 

Bachtraditie:
Het is begrijpelijk na het lezen van bovenstaande punten dat tijdens de afgelopen jaren een Bachtraditie is gegroeid in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk. Reeds vele gerenommeerde Bach vertolkers waren te gast. Deze beweging zal in de komende jaren worden gecontinueerd en verder worden uitgebouwd, o.a. op internationaal vlak.
 
Jan De Winne Sint-Pieterskerk   Marcel Ponseele Sint-Pieterskerk
 
Bei Bach zu Hause:
Historische documenten geven aan dat Johann Sebastian Bach thuis beschikte over een klavecimbel voorzien van een voetklavier. Een dergelijk instrument werd al verschillende keren opgesteld in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk. Het gaat om een klavecimbel gebouwd door Chris Maene. Voor meer uitleg klik hier. Er zijn opnames gemaakt van dit instrument. Deze worden onder de noemer "Bei Bach zu Hause" op YouTube gepubliceerd. Het is boeiend om zogenaamde orgelcomposities van Bach te horen zoals ze bij hem thuis moeten hebben geklonken tijdens het componeerproces en bij het instuderen.
 
Pedaalklavecimbel OLV-Sint-Pieterskerk Gent I Pedaalklavecimbel OLV-Sint-Pieterskerk Gent II Pedaalklavecimbel OLV-Sint-Pieterskerk Gent III
 
Bachfreunde:
Uitvoerende musici en publiek vinden elkaar snel als Bach wordt gespeeld. Bachs muziek verenigt en bindt mensen. We noemen ze Bachfreunde. Onder deze vlag zijn Bachevenementen in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk herkenbaar.
 
 
klavierinstrumenten Sint-Pieterskerk   Pedaalklavecimbel OLV-Sint-Pieterskerk Gent IV

 

© 1997 - 2021 Stuurgroep Van Peteghem Orgel