Stuurgroep Van Peteghemorgel

 

Programma - Stuurgroep Van Peteghem Orgel
Stuurgroep Van Peteghem Orgel

 


Ook in 2019 zullen talrijke activiteiten plaatsvinden in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk. Naast talrijke interessante concerten met het van Peteghem-orgel in een hoofd- of bijrol wordt ook de reeks ‘Missa pro organo’ of ‘Voorrang aan het muzikale Woord’ verder gezet.


Zaterdag 9 februari 2019, 20.00 u

Cello recital door Pieter-Jan De Smet. Op het programma staan o.a. cello suites van Johann Sebastian Bach en Max Reger.

De jonge cellist Pieter-Jan De Smet studeerde als veertienjarige bij Olsi Leka, eerste cellist van het Belgisch Nationaal Orkerst van België. Zijn academische studies deed hij aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij France Springuel. Aangemoedigd vanuit verschillende kanten is hij studies aangevat bij Anssi Karttunen aan de ‘Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot’ in Parijs en bij Ursula Smith aan de 'Guildhall School of Music & Drama' in London. Hij volgde meesterklassen bij Gautier Capuçon, Daniël Müller-Schott, Claudio Bohorquez, Gustav Rivinius, Gavriël Lipkind, Xenia Jankovic, Jérome Pernoo en Pavel Gomziakov .

Vrije toegang

Zondag 3 maart,  17.00 u
In de reeks ‘Voorrang aan het muzikale Woord’: ‘Messa dell’ Apostoli, e Feste Doppie’ van Giovanni Salvatore (c.1620–c.1688). Uitvoerders zijn Leon Bierens en Zeger Vandersteene.
 
Vrije toegang

 

Zaterdag 9 maart,  16.00 u

Het Concertkoor Sursum Corda uit Almelo (Nederland) is op bezoek in België en vertolkt de 'Petite messe solennelle' van Gioachino Rossini (1792-1868).

Solisten zijn Sarah Peire (sopraanà, Inez Carsauw (alt), Denzil Delaere (tenor), Matthew Zadow (bas), pianoduo Martijn en Stefan Blaak (vleugels) en Stefan Heinen (harmonium).
De muzikale leiding is in handen van Eric Kotterink

Vrije toegang

Petite messe solennelle Gent


 

Vrijdag 12 april 2019,  20.00 u

Het koor Soli Amersfoort onder leiding van dirigent Paul Valk is te gast in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk. Zij brengen werken die passen bij de Vasten. Een greep uit het programma:

Cantique de Jean Racine, Gabriel Fauré (1845-1924)
Hör mein Bitten, Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Miroir de Peine, Hendrik Andriessen (1892-1981)
Requiem, Gabriel Fauré (1845-1924)

Medewerking wordt verleend door:
Marjon Strijk – sopraan
Riemer Poortstra – bariton
Harry van Wijk –  orgel

Een aanrader en van harte welkom!


Vrije toegang

Soli Amersfoort Gent 12 april 2019


 

Zondag 2 juni,  17.00 u

In de reeks ‘Voorrang aan het muzikale Woord' staan deze keer twee werken centraal:
‘Messe de festes Solemnelles’ van Nicolas-Antoine Lebègue (1631-1702) en het 'Salve Regina' van Thomas Babou (1656-1739). Het zijn twee muzikale parels die weinig of niet worden gehoord en die een zeer goede illustratie zijn hoe in 17de en 18de eeuw orgel in combinatie met gregoriaanse gezangen klonk. Kom luisteren, een echte aanrader voor een zondagmiddag.

Vertolkers zijn  organist Leon Bierens en de Kleine Kantorij uit De Pinte o.l.v. Jan Verbrugge.

Van harte welkom

Vrije toegang

Missa pro organo OLV-Sint-Pieters Gent


 
Zaterdag 22 juni, 8.00 u
Lauden, een herontdekking van een oude abdijpraktijk. Zang en orgelmuziek gebracht door Joris van Huffel en Fernand Verheggen.  

Vrije toegang

 

Dinsdag 23 juli, 22.00 u

Gentse Feesten, ‘Verrassingsconcert op de late avond’

Summertime! De bekende operazangeres Tineke van Ingelgem vertolkt werken van o.a. Gershwin, Bernstein, Porter die passen bij een zomeravond. Op verrassende wijze zal Peter Pazmany haar begeleiden op het van Peteghem-orgel en andere klavierinstrumenten van de kerk.

Vrije toegang

Gentse Feesten 2019 II


 

Zondag 8 september, Open Monumentendag.
Het Europees thema voor 2019 is ‘Arts & Entertainment’.
Tussen 15.00 u en 17.00 u: ‘Orgel voor kids’, in verschillende korte sessies en op een luchtige manier krijgen kinderen en hun ouders inzicht hoe kerkorgels tot klinken komen. 
17.00 u: afsluitend orgelconcert met de 'Strijd tussen David en Goliath' van Johann Kuhnau. Het jong en oud publiek wordt uitgenodigd actief deel te nemen aan de verklanking.

Vrije toegang

OMD 2019 OLV-Sint-Pieters


 
Zondag 27 oktober, 17.00 u
‘Missa pro defunctis’ door vocaal ensemble Incensum. Delen uit de dodenofficie naar aanleiding van Allerheiligen en Allerzielen.

Vrije toegang


 
Zaterdag 16 november, 20.00 u
Desguin String Quartet speelt in de Mariakapel van de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk. Op het programma staat o.a. het strijkkwartet van van Beethoven. Dat van Beethoven ook organist was, wordt aangetoond. 

Kaarten 10 Euro


Zaterdag 7 december, 8.00 u
Lauden, een herontdekking van een oude abdijpraktijk. Zang en orgelmuziek gebracht door Joris van Huffel en Fernand Verheggen.  

Vrije toegang

Zondag 15 december,  17.00 u
In de reeks ‘Voorrang aan het muzikale Woord’: ‘Messe du jour de Noël pour l’orgue / composée sur les airs populaires anciens dit Noëls’ orgelmis van Alexandre Pierre François Boëly (1785-1858). Uitvoerders zijn organist Leon Bierens en de Kleine Kantorij uit De Pinte o.l.v. Jan Verbrugge.

Vrije toegang


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

© 1997 - 2019 Stuurgroep Van Peteghem Orgel