Stuurgroep Van Peteghemorgel

 

Programma - Stuurgroep Van Peteghem Orgel
Stuurgroep Van Peteghem Orgel

 


In 2018 wordt een nieuwe reeks opgestart. Het krijgt de naam mee ‘Missa pro organo’ of ‘Voorrang aan het muzikale Woord’. Het is een reeks uitvoeringen van  kerkelijke muziek waarbij zang en orgel aan bod komen. De composities worden niet gebracht tijdens een eucharistieviering. Het is ook geen concert, maar wel een nieuwe vorm van samen komen in de kerk om de rijke schat aan muzikale vormen die doorheen de kerkgeschiedenis hebben bestaan te leren kennen en te ervaren.   Immers, niet alles moet verbaal worden uitgelegd of uitgesproken. Daarom krijgt deze reeks als titel ‘Voorrang aan het muzikale Woord’.


Zondag 11 maart,  17.00 u

Eerste ‘Missa pro organo’ uit de reeks ‘Voorrang aan het muzikale Woord’.
De orgelmis van Abraham van den Kerckhoven (1619 - 1701) wordt uitgevoerd door organist Leon Bierens. De gregoriaanse misgezangen van het proprium en ordinarium worden gebracht door tenor Zeger Vandersteene.  

Vrije toegang

Missa pro organo 11-3-2018Dinsdag 27 maart, 19.30 u

Matthäuspassion van Johann Sebastian Bach door de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging met gastdirigent Luc Anthonis. Informatie en kaartenverkoop via  www.kgov.be.
Zondag 10 juni,  17.00 u

Tweede sessie van ‘Voorrang aan het muzikale Woord’.
Naar aanleiding van Pinksteren vertolkt organist Michael De Geest de hymne Veni Creator van Nicolas de Grigny (1672 - 1703). Daarnaast brengt hij het Magnificat van Jehan Titelouze (1563 - 1633).  De alternerende gregoriaanse gezangen worden gebracht door tenor Zeger Vandersteene.
  
Vrije toegang

Missa pro organoZaterdag 23 juni, 8.00 u

Lauden, een herontdekking van een oude abdijpraktijk. Zang en orgelmuziek gebracht door Joris van Huffel en Fernand Verheggen.
 
Vrije toegangDinsdag 17 juli, 22.00 u

‘Orgel en dans op de late avond’ door Samuel Baidoo, Jade Derudder en Katrien Mannaert (orgel). Op passende wijze worden dans en kerkorgel aan elkaar gekoppeld. Dit alles gebeurt onder de prachtige barokkoepel van de kerk. Een verrassende en vernieuwende kijk op twee kunstvormen die niet onmiddellijk voor de hand ligt.  

Vrije toegangZondag 9 september, Open Monumentendag.

Het jaar 2018 is uitgeroepen als het ‘Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed’. Orgels zijn bij uitstek Europees erfgoed. Zij komen voor in bijna alle Europese landen. Doorheen de geschiedenis hebben stromingen binnen de orgelbouw elkaar beïnvloed over de landsgrenzen heen. Aan de hand van de bespreking van het historisch van Peteghem-orgel worden internationale verbanden gelegd.

15.00 u en 16.00 u:
voordracht ‘Het van Peteghem-orgel in Europees perspectief’ door Patrick De Baets

17.00 u
: in de reeks ‘Voorrang aan het muzikale Woord’ en naar aanleiding van Open Monumentendag brengen organist Leon Bierens en de Kleine Kantorij o.l.v. Jan Verbrugge enkele juwelen uit het muzikaal liturgisch erfgoed van Vlaanderen en andere Europese landen.
   
Vrije toegang
 

EXTRA: ter gelegenheid van Open Monumentendag: 'UNIEKE BAROKBEELDEN (HER)ONTDEKT'

Kunstfotograaf Laura Bierens (Sheridan's Art) exposeert in de kerk met o.a. recent gefotografeerde barokbeelden. Het zijn foto's van de vier kardinale deugden die zich bevinden rondom het hoogaltaar. Ze zijn van hoogstaande kwaliteit. Aan de hand van de foto's kan het publiek het met eigen ogen ontdekken.

vier kardinale deugden-OLV-Sint-Pieterskerk

OMD 2018 OLV-Sint-Pieterskerk


Vrijdag 26 oktober, 20.00 u

‘Oorstrelend orgel / improvisatieconcert door Kris Wittevrongel’
Wie droomt er niet van om Bach eens live te horen improviseren? Wie zou niet graag eens via de tijdmachine van professor Barabas even naar 1750, 1850 of 1950 willen flitsen om een concert mee te maken? Organist Kris Wittevrongel maakt dit mogelijk! Hij improviseert op het historische van Peteghem-orgel in de stijl van elke genoemde periode. U waant zich even in het verleden. Maak deze unieke muzikale tijdreis mee, afspraak op vrijdagavond  26 oktober in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk.

Kaarten: 5 EuroZaterdag 1 december, 8.00 u

Lauden, een herontdekking van een oude abdijpraktijk. Zang en orgelmuziek gebracht door Joris van Huffel en Fernand Verheggen.  

Vrije toegang
 


 

 

 

© 1997 - 2018 Stuurgroep Van Peteghem Orgel